Bu Blogda Ara

13.9.13

Rüzgar ve Güneş

Bir gün Güneş ve Rüzgar, hangisinin daha güçlü olduğu konusunda tartışmaya başlamışlar. rüzgar. 
- "Ben daha güçlüyüm ve bunu sana ispatlayacağım" demiş.

- "Şuradaki üstünde palto olan yaşlı adama bak. Bahse girerim o paltoyu üstünden senden çok daha çabuk sokup alabilirim." 

Bu denemeye razı olan güneş bir bulutun arkasına gizlenmiş ve rüzgar bir fırtına gücüyle esmeye başlamış. Ancak rüzgar şiddetini ne kadar artırırsa yaşlı adam da paltosuna o kadar sarınmış. Sonunda rüzgar pes edip durmuş ve güneş bulutun arkasından çıkarak yaşlı adama sıcacık gülümsemiş. Bunu gören yaşlı adamın yüzünde bir mutluluk belirmiş  paltosunu çıkarmış

 İddiayı kazanan güneş rüzgara; 

"Dostluk ve Naziklik her zaman haşinlik ve zorbalıktan daha güçlüdür..." demiş.

Üçlü Filtre Testi - Sokrates

Bir gün bir tanıdık büyük filozofa rastladı ve dedi ki,
-        "Arkadaşınla ilgili ne duyduğumu biliyor musun ? ''
-        "Bir dakika bekle" diye cevap verdi. Sokrat. “Bana bir şey söylemeden evvel senin küçük bir testten geçmeni istiyorum. Buna Üçlü Filtre Testi deniyor.”
-          “Üçlü Filtre?”
-       ''Doğru, '' diye devam etti Sokrat. “Benimle arkadaşım hakkında konuşmaya başlamadan önce, bir süre durup ne söyleyeceğini filtre etmek, iyi bir fikir olabilir. Bu ona 3 filtre testi dememin sebebi. Birinci filtre, Gerçek Filtresi  Bana birazdan söyleyeceğin şeyin tam anlamıyla gerçek olduğundan emin misin?"
-          '' Hayır,'' dedi adam ''Aslında bunu sadece duydum ve ....
-       '' Tamam,'' dedi Sokrat, “Öyleyse , sen bunun gerçekten doğru olup olmadığını bilmiyorsun. Şimdi ikinci filtreyi deneyelim, İyilik Filtresini. Arkadaşım hakkında bana söylemek üzere olduğun şey iyi bir şey mi ?”
-        “Hayır, tam tersi...”
-        '' Öyleyse, ''diye devam etti Sokrat. “Onun hakkında bana kötü bir şey söylemek istiyorsun ve bunun doğru olduğundan emin değilsin. Fakat yinede testi geçebilirsin, çünkü geriye bir filtre daha kaldı : İşe Yararlılık Filtresi. Bana arkadaşım hakkında söyleyeceğin şey benim işime yarar mı ?”
-       “Hayır , gerçekten değil.”
''İyi, '' diye tamamladı Sokrat, “Eğer ,bana söyleyeceğin şey doğru değilse,iyi değilse ve işe yarar , faydalı değilse bana niye söyleyesin ki ?”

İlgili Yazılar

Related Posts with Thumbnails