Bu Blogda Ara

28.12.08

ATATÜRK ÇİÇEĞİ – PONSETYA- ve BAKIMI


ATATÜRK ÇİÇEĞİ – PONSETYA (Euphorbia pulcherrima ) BAKIMI


Kış aylarında çiçekçi dükkanlarının vitrinlerini birbirinden güzel Atatürk çiçekleri süslemekte. Pembe beyaz, parlak kırmızı,sarı,hatta alacalı renkleri ile göz dolduran bu çiçekler genelde evlerimizde çok uzun ömürlü olmamakta. Oysa biraz özen ve ilgi ile bu güzel bitkiyi uzun uzun yaşatmak ve ertesi yıl yine açtırmak mümkün. Bu arada o parlak renkte çiçeklerinin, gerçek çiçek olmadığını da hemen belirtelim. Bunlar brakte denilen çiçek sapı yaprakçığıdır. Gerçek çiçekleri yeşilimsi sarı bir renktedir ve parlak, gösterişli renkli braktelerin ortasında olurlar. Atatürk çiçeği zehirli bir bitki değildir. Bu yüzden küçük çocuğunuz varsa endişe etmeniz gerekmez. Ancak öz suyu süt gibi bir yapıdadır. Bu süt dal kırıldığında elinize bulaşırsa ve bünyeniz allerjikse biraz kaşındırıp tahriş edebilir.

Evde nereye koyalım?
Atatürk çiçeği en iyi aydınlık, ancak doğrudan güneş almayan yerlerde yetişir. Günde en az 6 saat gün ışığı alması gelişimi için şarttır. Ancak doğrudan güneş ışığı bitkiye zarar verir . Eğer evde saksıyı koyacak başka yeriniz yoksa pencereye çekeceğiniz bir ince tül perde ile mutlaka güneş ışığı etkisini hafifletmelisiniz.

Sıcaklık nasıl olmalı?
Atatürk çiçeğinin parlak renkleri uzun sürsün isteniyorsanız gündüz sıcaklığının 21 derece üzerine çıkmamasına dikkat edin. Saksılar kalorifer peteği, klima, şömine ve sobalardan uzakta bulunmalıdır. Sıcak Atatürk çiçeğinizin çabuk bozulmasına sebep olur.

Ne kadar sulama ister?
Atatürk çiçekleri orta derecede nemli toprakları severler. Saksınızı toprak yüzeyi kuruduğu zaman sulayın. Saksıyı sularken çok önemli nokta tabakta su bırakmamaktır. Sakın su dolu bir tabakta saksıyı unutmayın. Atatürk çiçeğiniz hafif asidik ortamı seviyor, bu nedenle sulamada kireçsiz su kullanmanız daha verimli olacaktır.

Gübreleme yapalım mı?
Bitkinizi bu mevsimde çiçekli olarak satın aldıysanız aslında gübrelemenize gerek yok. Ancak haftada bir çiçekli bitkiler için sıvı besinle beslersiniz güzel rengini daha uzun süre korur.

Dışarıya mı koysak?
Atatürk çiçekleri dona ve yağmura hassastır, bu yüzden sert iklimli bir yerde oturuyorsanız kış aylarında çiçeğinizi dışarıya çıkarmayın. Yumuşak iklimli bir yerdeyseniz ve gece sıcaklıklarınız genelde 7 derecenin altına düşmüyorsa saksınızı gönül rahatlığıyla dışarıya koyunuz. Ancak yağmurdan ve rüzgardan korunduğuna emin olmanız gerek.

Budama gerekecek mi?
Renkli yapraklar bir süre sonra bozulmaya başlayacak, dallar boylanacak, yapraksızlaşacak. Sakın endişelenmeyin. Bitkinizin uzayan dallarını mart ayı sonunda 15 cm’ den budayın. Mayıs sonuna kadar yeni sürgünler verecektir. Bu sürgünler gelişince temmuz ayı gibi uçlarından 5 cm den yeniden budayın ki dallansın. Ağustos sonuna kadar dallı,dolgun ve formlu bir bitki elde etmek için uç almaya devam edebilirsiniz .

Budadığım dallardan çelik alabilir miyim?
Evet alabilirsiniz, ancak çelikleri temmuz - ağustos ayında sabah erken saatte alın. Yeni sürgünler 20-25 cm boyuna gelince, dalın ucundan 10-15 cm’ lik kısmını boğum arasından kesin. En alttaki yaprakları kesip uzaklaştırın.Toz köklendirme hormonuna batırın, perlit veya kuma dikin ılık ve nemli tutun. Üzerini bir naylonla kapayın ancak havalandırmaya dikkat edin. 3-4 hafta sonra köklenen çelikleri saksılara alın. Ancak köklerinin hassas olduğunu unutmayın, bu yüzden özenli olun.

Saksı değiştirelim mi?
Şubat sonu gibi daha büyük bir saksıya alın. Saksı harcı olarak 2 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü torf (bulabilirseniz Sphagnum torfu), 1 kısım da perlit- pomza veya dişli dere kumu koyun.

Yazın çiçeğimize nasıl bakalım ?
İlkbaharda gece sıcaklığı 7-10 derece olduğunda artık saksınızı dışarıya alın. Toprak nemli olacak şekilde sulamayı sürdürün. Sonbahara kadar dengeli bir gübre ile (NPK oranları aynı) haftada bir gübrelemeye devam edin. Haziranda, eğer çok gelişmişlerse bir büyük saksıya daha alabilirsiniz veya bahçeniz aydınlık ama güneşsiz, toprağı da organik maddece zengin ve süzek ise bahçeye de dikebilirsiniz.

Yeniden nasıl çiçek açtıracağım?
Atatürk çiçeği fotoperiyodik bir bitkidir. Yani gün uzunluğuna hassastır. Kısa gün bitkisidir. Bitkiniz doğal olarak kasım veya aralıkta tomurcuklanacaktır. Ancak siz daha erken açtırmak için eylül ayından başlayarak 14 saat bitkiyi tam karartmalısınız. Üzerine siyah bir poşet geçirerek bunu yapabilirsiniz. Yalnız bu karartmalar sırasında gece sıcaklığı da 15-16 derece civarında olmalı.
Bunları yapmak zor, benimki kendi kendine açsın diyorsanız bekleyin. Dediğimiz gibi, uzun geceler kısa günler başlayınca bitkiniz kendi kendisine açacak. Ancak bu dönemde onu tam karanlık bir odada tutmayı unutmayın. Gündüzleri de çok aydınlık bir yere almalısınız.


Çiçekçilerde genelde kırmızı yaprakalı olanlarını görürüz ama farklı rekte olanlarıda var. Bir sitede yazar eminönündeki çiçekçilerden pembesinin resmini çektiğini söylüyordu. İşte birbirinden güzel Atatürk çiçekleri



Hiç yorum yok:

İlgili Yazılar

Related Posts with Thumbnails