Bu Blogda Ara

21.5.09

Sıcak süte bal katmak 'zehir etkisi' yapıyor

ilk duyduğunuzda hadi canım, eskiden hep böyle yaparmış diye tepki vereceğiniz bir cümle süte bal katmak zehir etkisi yapıyor...

başlığa bir daha bakalım, sıcak süte ...

dün akşam teyzem hasta olduğum için bal süt verecekti yalnız kuzenim zehirli olduğunu söylemiş bense pek inanmadım ama içmedimde. kuzenim işten dönünce sordum kimden duydun diye, ziraat mühendisi bir arkadaşımızdan duyduğunu söyleyince olabilir dedim. tabi ben artık ballı sütümü içtim ama ILIK SÜT+BAL olarak. işte haberin kaynağı...


Sıcak süt ve bal karışımının tehlikeli olduğu ortaya çıktı.
Fatih Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bünyamin Işık, "Sıcak bir sıvıyla karıştırılan bal zehirleyici etkiye dönüşür." dedi. Işık, balın ılık sütle birlikte içilmesini öneriyor. Sıcak süte katılan bal zehirleyici olabilir."

Kış aylarında anne-babalann çocuklarına sıklıkla içirdiği sıcak süt ve bal karışımının çok riskli olduğu ortaya çıktı. Soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan bu yöntem, balın zehir hükmüne geçmesine sebep olabiliyor. Sıcak sıvılarla karıştırıldığında besin değerini kaybeden balın ılık sütle içilmesi tavsiye ediliyor.

Fatih Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bünyamin Işık, "Çocukların gelişimi için ballı sütü hekimler olarak hepimiz tavsiye ediyoruz. Ancak sıcak bir sıvıyla karıştırılan bal zehirleyici etkiye sahip olur." uyarısında bulundu. Kemik gelişimi için bire bir olan bal, kaynayan suyla karıştırıldığında enzim ve mineral özelliklerini yitiriyor. Geriye gıdanın posası kalıyor. Böyle durumlarda sıcak sütle karıştırılan bal, içenlerde ağırlık hissi uyandırıyor. Mide bulantısı ve baş dönmesiyle başlayan süreç kusmaya kadar gidiyor. Balın dezenfektan ve antiseptik özelliğiyle stresle mücadelede etkin sonuçlar verdiğini söyleyen Işık, diğer tatlıların aksine dişleri temizleyip parlatan doğal bir macun olduğuna da dikkat çekiyor.

kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=657357&keyfield=53C4B163616B2073C3BC74652062616C20

Hiç yorum yok:

İlgili Yazılar

Related Posts with Thumbnails