Bu Blogda Ara

10.7.09

"Evrenin Işığı"- "Kolsuz Kapı" tablosu üzerine



kolsuz kapı başlığı ile maillerde dolaşan bir resim ve yanında hikayesi var. hikaye çok hoşuma gitti. blogumda yayınlamak için maili saklamıştım. Yayınlamadan önce ise bu tarz bilgileri internette biraz araştırmayı tercih ederim, zira maillerin doğruluğuna artık inanamayan bir insanım. ( malesef hergün onlarca mail geliyor, gerçekten doğru, ben baktım, aslında göndermem ama bu doğru başlıkları ile üstelik. bu mailler için bakınız lütfen: http://cetinz.blogspot.com/2007/10/mail-adresleri-nasl-toplanp-satlyor.html ).





araştırma sonunda şunlar ortaya çıktı, tabi buda %100 doğrumu bilmiyorum ama doğruluğu daha yüksek. zira wikipedia da evrenin ışığı adıyla yayınlanan resim başka ve wikipedia da bakarsanız ressamın resimleri arasında yanlış bir şekilde dağıtılan resim de yok.:

bu maille gelen hikaye ile birleştirilip kart şeklinde hazırlanan yanlış resim:





hikayesi:


19. yüzyilin büyük Ingiliz ressamlarindan William Holman Hunt'in, bir bahçeyi tasvir eden bir tablosu Londra Kraliyet Akademisi'nde sergileniyordu. Hunt'in "Kainatin Isigi" adini verdigi bu tabloda geceleyin elinde duran fenerle bahçede duran filozof kilikli bir adam görülüyordu. Adam, serbest kalan eliyle bir kapiyi vuruyor ve içeriden bir cevap bekler gibi görünüyordu. Tabloyu tetkik eden bir sanat elestirmeni Hunt'a dönerek:"Güzel bir tablo dogrusu, ama manasini bir türlü kavrayamadim" dedi, "Adamin vurdugu kapi hiç açilmayacak mi? Ona tokmak takmasini unutmussunuz da...."Hunt gülümsedi: "Adam alelade bir kapiya vurmuyor ki...." dedi. "Bu kapi, insan kalbini temsil ediyor. Ancak içeriden açilabildigi için disinda tokmaga ihtiyaç yoktur?".


burdan gerisi bir kaynaktan :


Öncelikle vereceğim haber; yukarıdaki resimle beraber açıklamasına yer verilen Evrenin Işığı adlı resmin o resim olmadığıdır, resmin kendisi şu sağda gördüğünüz resimdir. Sizler de takdir edersiniz ki yukarıdaki resimde adamın elinde fener falan bulunmamaktadır. Alıntı açıklama yandaki resime aittir. Yukarıdaki resim de oldukça ilginç ama kimin olduğunu bulamadım. Sanatsever arkadaşlarımızı bir yanlıştan kurtararak web sitelerinde takdirlerin ayyuka çıktığı değerlendirmeleri asıl eserin görmesi temennisindeyim.

Bu kadar sanatsever insanın kalbini hafiften kırdıktan ve Hunt'ın hakkını Hunt'a verdikten sonra geleyim asıl meseleye, yani insan kalbi olduğu yorumlanan kapıya. Sanatçı tam olarak o kapıyı insan kalbiyle özdeşleştirmiş midir bilemem ama ben kolsuz-kolçaksız-tutacaksız kapının insan kalbinden ziyade ölümü temsil ettiğine inanıyorum.

Çünkü ölümün kapısı, siz kendinizi öldürmüye karar verdiğinizde açılmaz. Eğer ölüm size gelmemişse sizin onun kapısının önünde zırlamanız, ağlamanız, kendinizi parçalamanız fayda vermez. Ölümün kapısı sizin isteğinizle açılmaz. İster kibarca, isterseniz en vahşi yolla deneyin, zamanı gelmediği sürece ölüm size kapısını açmayacaktır. Gerçek tek taraflı kapı ölümün kapısıdır.

kaynak: http://www.nebilim.net/2007/12/gerek-evrenin-i-ve-kolsuz-kapyla-ilgili.html

2 yorum:

Unknown dedi ki...

ben yıllardır her yerde kainatın ışığı tablosu olarak yukardakini görüyorum ve her seferinde yine yanlış tabloya eklemişler açıklamayı diyorum ama bir türlü düzeltilemedi bu yanlış umarım bir gün düzeltilir. düzeltme yapan arkadaşa tşk ederim.

Adsız dedi ki...

Merhaba, bulamadığınız resim yine William Holman Hunt'ın "The Importunate Neighbour" isimli tablosudur. "The Light of the World" tablosunun orjinali bahsettiginizdir. Ayrıca Hz.İsa'yı resmettiğine, inatla kapalı olan akılları resmettiğine dair açıklaması vardır.
İlgili linkler : http://www.victorianweb.org/painting/whh/shadlow/importunate.html

İlgili Yazılar

Related Posts with Thumbnails