Anavatanı Tropik ve Güney Amerika’da bulunan Kolombiya’dır. Evlerde iç mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Yaprakları koyu yaşil renkte, belirgin damarlı, geniş ayalı ve uzun saplıdır. Çiçekleri büyük ve kırmızı, turuncu ve krem veya beyaz renkli olup, etli 8-15 cm genişlikte bir çiçek tablası yani spathe, kuyruğu andıran spadix ( üreme organı ) ve 40-70 cm uzunluğunda bir çiçek sapından oluşur.
Tabiatta yaklaşık 550 türü bulunan Flamingo çiçeğinin başka en önemli türleri, A.crystallinum ve A.scherzerianum’dur.
İklim İstekleri
Yaz aylarında gelişme döneminde 22-25 C, kış aylarında ise dinlenme döneminde 18-20 C sıcaklık ister. En düşük sıcaklığın 13 C olması gerekir. Ancak çiçek gelişmesi sürecinde en az 15 C sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Optimum nem miktarı yaklaşık %80-90 olmalıdır. Aydınlık, yarı gölge ve gölge yerleri sever. Bitkinin yapraklarının yanması söz konusu olduğundan direkt olarak ışığın bitkinin üzerine gelmesi engellenmelidir.
Toprak İstekleri
Saksının 1/3’ü drenaj materyali ile doldurulur. Saksı harcı, hacim olarak 3 kısım turba toprağı, 1 kısım spahagnum yosununun karışımına, bir miktar tınlı toprak ve odun kömürü eklenmesiyle elde edilir.
Başka bir harç ise, 1 kısım çürümüş göknar veya kayın yaprağı, yarım kısım odun kömürü tozu ve yarım kısım kaba kumun karışımından oluşur.
Ekim ve Dikim
Flamingo çiçeğinin üretimi tohum ve ayırma yöntemi ile yapılmaktadır. A. Andreanum ve A. Crystallinum’un tohumları turba kompostuna Şubat ayının içerisinde ekimi yapılır.
Tohum ekiminde hacim olarak eşit miktarlarda orman toprağı, kum ve odun kömürü tozundan oluşan karışım da kullanılabilir.
Ekim kasalarının sıcaklığı ortalama 23, optimum nem miktarı ise %75-85 civarında olan yerlerde tutulup muhafaza edilmelidir.
Çıkan fideler Mart ayında seyreltme işlemi yapılır. Nisan ayında jiffy-potlara, ekim ayında ise fidanlar küçük saksılarda şaşırtılır. Tekrar Şubat ayına gelindiğinde 14 cm’lik büyük saksılara alınırlar.
Flamingo çiçeği tohum ekiminden 1,5 yıl sonra ilk çiçeklerini vermeye başlarlar. Anthurium’ların kökten ayırma yöntemi ile üretilmeleri Mart-Nisan aylarında yapılmaktadır. Bunun için yaşlı bitkiler saksılardan çıkartılarak köklerindeki harç temizlenir. Lifli kökler, her parça bir büyüme noktası (göz) içerecek biçimde ayrılarak taze büyüme kompostu doldurulmuş saksılara dikilirler. Kökten ayrılan yeni bitkiler 6-12 ay sonra çiçeklenmeye başlar. Bakımı
Her 3 yılda bir Mart-Nisan aylarında saksı değiştirmesi yapılmalıdır. Her defasında bitkinin biraz daha derinden ekilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Gübreleme
Nisan-Ağustos aylarında 15 günde bir kez 0.5 g/l kompoze gübre kullanılmalıdır. Aksi taktirde bitki besin ihtiyacını karşılayamaz. Madde eksiklikleri görülmesinden dolayı bitki zarar görür.
Sulama
Saksı toprağındaki sudan çok havadaki nemden yararlanan Antrhurium’lar, adventif kökleri ile su alabilen bir bitkidir. Dolayısıyla %85 ortalama nemin sürekli sağlanabilmesi için Ekim-Mart aylarında haftada 2-3 kez kireçsiz (yumuşak) klorsuz su ile sulanmalıdır.
Büyüme dönemi boyunca sulama miktarı bunun iki katına çıkar. Yani haftada 4-5 kez sulama ihtiyacı gösterir.
Sulama kireçli su ile yapılacak olursa toprağın pH’ı artacağı için yaprak uçlarında sararma ve kahverengi lekeler görülür.
Budama
Kuruyan ve çürüyen yapraklar dikkatlice kesilip uzaklaştırılmalıdır. Ancak kuruyan çiçeklerin kendiliğinden düşmesinin beklenmesi kesilme ile oluşacak yaradan daha iyidir. Öte yandan, bitki yeni gelişmelere özendirmek amacı ile 3-4 yaprağın bırakılıp, fazlasının alınması gerekmektedir.
kaynak:http://www.okuyucu.org/f215/flamingo-cicegi-anthurium-andreanum-39171/
Anthurium veya Türkçe adıyla Flamingo tropik bir saksı çiçeğidir.
Son derece zarif yaprakları ve çiçekleri olan bu bitki çok aydınlık ancak doğrudan yakıcı güneş almayan bir yere konmalıdır (kuzey pencerelerinde harika açıyor denedi ). Karanlıkta yaprak ve çiçekler küçülür, sonrasında çiçek açmayı keser. 18 -21°C ideal yetişme sıcaklığıdır. Salonda iklimlendirme varsa asla üzerine hava akımı gelecek şekilde fan ayarı yapılmamalıdır.Kışın da ısıtılan bir ortamda bulunmalıdır.
Dip sürgünlerinden ayırma ile üretilir.
Humuslu toprakları sever.Yani saksı değiştirirken toprağına torf ile birlikte artık piyasaya bol bulunan bio-humus türü
bir organik, pastörize ,kompost gübre konmalıdır.
İlkbahardan sonbahara dek piyasadaki bir salon bitkisi besini ile etiket talimatına göre düzenli besleyin.
Her zaman oda sıcaklığında su ile sulayın, saksı tabağında su bırakmayın. İki sulama arasında hafifçe hurumasına izin verin ama asla tamamen kurutmayın zarar görür.Çeşme sularındaki aşırı klor ve kireç yaprak uçlarında yanmaya sebep olur.İyi içme suyu veya çaydanlıkta arta kalan suyu bir kaç kez kaptan kaba aktarıp oksijenlendirdikten sonra kullanın. Kuru ortamda kireçsiz yapraklarına su püskürtün.
Aslında dayanıklı ve güçlü bir bitkidir, yerini, kabını, sizi severse çok uzun yıllar sizinle beraber olur.