Bu Blogda Ara

6.4.14

Kadın Mucitler ve İcatları

Gururlandım :) Yalnız 8 mart dolayısı ile bir çok haber sitesinin yayınladığı bu tarz haberlerde neden küçücük bir şey bile icat etmiş bir Türk bayan yok. Yani insan biraz araştırı dimi. Bi tane koyayım der. Şiddetle kınıyorum :D


  • Hedy Lamarr / Gizli Haberleşme Sistemi: Hedy Lamarr, kırılamaz bir kod aracılığıyla radyo sinyallerini şaşırtarak, mesajların düşmanın eline ulaşmasını engelleyen ‘Gizli Haberleşme Sistemi’ni icadını 1941′de patentledi. Avusturya’da büyüyen ve Nazi sempatizanı bir silah tüccarı ile evlenen Lamarr, evlendikten sonra eşinin iş toplantılara giderek, gelişmiş silahlara merak saldı ve ardından bu konuda çalışmaya başladı. Bir süre sonra Nazi’lerden nefret eden çift, önce Londra’ya ve ardından da ABD’ye kaçtı. Lamarr, gizli haberleşme sistemini Nazi’lere karşı kullanılsın diye geliştirdi ancak, savaş sırasında hiç kullanılmadı. Lamarr’ın buluşu, ancak 20 yıl sonra kullanılmaya başlandı.
  • Josephine Cochrane / Bulaşık Makinesi: Josephine Cochrane, bulaşık makinesini icat etti. Cochrane’in bulaşık makinesi, musluktan aldığı yüksek basınçlı suyu, içindeki raflara dizilmiş bulaşıkları temizlemek için kullanıyordu; yani günümüz bulaşık makinelerinin çalışma mantığından pek de farklı değil. Cochrane, bulaşık makinesini 1886′da patentledi. O dönemde, çoğu evde bulaşık makinesinin ihtiyaç duyduğu sıcak su bulunmadığından, Cochrane icadını ilk etapta otellere ve restoranlara sattı.
  • Margaret Knight / Kese Kağıdı: Margaret Knight kese kağıdını ya da diğer adıyla kağıt torbayı icat etmeden önce, insanlar mektup zarfı biçimindeki kağıtları kullanarak eşyalarını yanlarında taşıyordu. Knight’ın icat ettiği makine, kağıdı kesip, katlayıp, yapıştırarak, günümüzün kese kağıtlarını ortaya çıkardı. Fikrini çalan kişi mahkemede “Bir kadın böyle yenilikçi bir cihaz yapamaz” diye kendini savunsa da, hakim icadın Knight’a ait olduğunda karar kıldı ve Knight da bu sayede 1871 yılında buluşunu patentleyebildi.
  • Mary Anderson / Otomobil Sileceği: Otomobiller ilk yıllarında sileceksiz olarak kullanıldı. 1900′lerin başlarında, kar veya yağmur yağdığında, sürücüler sık sık otomobillerini durdurup camları temizlemek zorunda kalıyordu. Mary Anderson bu sorunu çözdü. Otomobillerin bir hayli az olduğu 1903′te, sileceği icat etti ve ardından tüm otomobillerde standart haline gelmesini sağladı. İlk otomatik sileceğin de 1917 yılında yine bir kadın tarafından icat edildiğini biliyor muydunuz?
  • Patricia Bath / Lazerle Katarakt Ameliyatı Cihazı: Patricia Bath, 1988 yılında katarakt ameliyatına yepyeni bir bakış açısı getirdi. Geliştirdiği cihaz, katarakt ameliyatının lazer kullanılarak çok daha kolay ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanıdı. Bath, cihazını ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa’da patentledi.
  • Stephanie Kwolek / Kurşun Geçirmez Yelek: Stephanie Kwolek, günümüzde çelik yelek olarak anılan kurşun geçirmez yeleklerin yapımında kullanılan güçlü materyal olan Kevlar’ı icat etti. Kwolek’in icat ettiği materyal, en az çelik kadar güçlüydü. Kevlar günümüzde çelik yeleğin yanı sıra, asma köprü kablosu, kask, kayak ve fren balatası gibi çok çeşitli şeylerin yapımında kullanılıyor
  • Tabitha Babbitt / Daire Testere: 1800′lerin başlarında, odun testerelerini kullanabilmek için en az iki kişiye ihtiyaç duyuluyordu; it, çek, ileri ve geri. Tabitha Babbitt ise bunun daha kolay bir yolu olması gerektiğini düşünerek, 1813′te dünyanın ilk daire testeresini insanlığa armağan etti.
  • Bette Nesmith Graham / Daksil: Betty Nesmith Graham, daksili kendi ihtiyaçları için icat etti. Belgelerdeki hataları düzeltmek için mutfağındaki mikseri kullanarak bir karışım hazırlayan Graham, 1958′de buluşunu patentledi.
  • Marion Donovan / Tek Kullanımlık Bebek Bezi: Marion Donovan, çocuk yetiştirmenin zorluklarını yaşamış ve bunu kolaylaştırmak için kolları sıvamıştı. İlk olarak, su geçirmeyen ve de sızdırmayan bir çocuk bezi geliştirdi ve 1949′da Boaters ismiyle bunun satışına başladı. Takvimler 1961′e geldiğinde ise insanlığa en büyük armağanı olan tek kullanımlık bezleri geliştirdi ve bunu da Pampers ismiyle patentledi. Donovan, evde yaşamı kolaylaştırmak için, çoklu askı, diş ipi ve elbise arkasındaki fermuarı kolay kapatma gerecini de içeren bir düzineyi aşkın buluşun patentini alan üretken bir mucittir
  • Grace Hopper / COBOL Programlama Dili ve Bug Terimi: Tümamiral Dr. Grace Murray Hopper, ‘bilgisayarların annesi’ olarak ün salmış bir dahi. Yazılı dili bilgisayar kodlarına dönüştüren derleyiciyi ve dünyanın ilk kullanıcı dostu kurumsal programlama dili COBOL’u geliştirdi. Yazılım hatalarına verilen ‘bug’ ismi de ilk olarak Dr. Hopper tarafından kullanıldı. Ulusal Teknoloji Madalyası dahil birçok ödül alan Dr. Hopper, 30 üniversiteden de fahri doktora aldı.
kaynak: http://www.aksam.com.tr/ekonomi/teknoloji/kadin-mucitler-ve-harika-icatlari/galerihaber-290217/1
  • Melitta Bentz/ Filtre Kahve: Ağız tadıyla kahve İlk kahve filtresini Almanya'nın Leipzig kentinde yaşayan Melitta Bentz bize armağan etmiştir. Melitta Bentz, 35 yaşında iki çocuk annesi bir ev kadınıydı. Kahve içmeyi çok seviyordu. Ancak fincanın dibinde biriken siyah kahverengi renkli telvelere sinir oluyordu. Bir gün pirinç bir kabın altına çekiç ve ince bir çivi ile birkaç delik açtı ve kabın içine büyük oğlunun okul defterinden kopardığı sayfayı huni şeklinde kıvırarak yerleştirdi. Kahveyi kaba boşattıktan sonra üstüne sıcak suyu döktü. Uygulama başarılı olmuş telvesiz kahvesine kavuşmuştu. Melitta'nın birkaç arkadaşı da buluşu denedi onlar da memnun kaldılar. Başlangıçta kullandığı kâğıt, kahveyi çok uzun sürede süzdüğü için Bentz, kahveyi daha kolay süzebilecek bir kâğıt arayışına girdi. Bir süre sonra bunu da başardı. Melitta Bentz, 1908 tarihinde Berlin'de İmparatorluk Patent Dairesi'nden buluşunun patent hakkını aldı. Fakat bununla yetinmedi. Birkaç ay sonra evlerinin bir odasında kahve filtreleri üreten küçük bir imalathane kurdular, imalathane büyütülerek fabrikaya, o da fabrikalar zincirine dönüştü. Melitta Bentz 29 Temmuz 1950'de 77 yaşında yaşama gözlerini kapadığında, uluslararası planda üretim yapan dev bir şirketin sahibiydi.
  • Amanda Jones/ İlkel buzdolabı: 19. yüzyılda yemekleri soğutmak için kullanılan ilk buz makinesini üretmek de kadınların hanesine yazılan bir başarı oldu. Makine, bir gömme mutfak içine monte ediliyor ve kapıları bir ayak pedalı yardımıyla açılıyordu. Mucid Amanda Jones, VVisconsin eyaletindendi ve buluşunun patentini kendi adına aldı.
  • Margo Faultisch/Gözlük camı: Günümüz göz optiğinde önemli yer tutan özel camları, Almanya'nın Mainz kentinde 1916- 1998 yılları arasında yaşayan Marga Faultsch isimli bir kimyagere borçluyuz. Marga, asistan olarak başladığı kariyerini tanınmış bir işletme sahibi olarak bitirdi. Marga Faultisch, klasik optik camlar üzerinde çalışırken, göz optiğine ait camlara yönelerek, hafif ve kırılma riski düşük gözlük camlarını buldu. Yüksek dereceye sahip gözlük kullanıcıları açısından bu buluş, çok büyük önem taşıyordu. Bu buluş sayesinde, gözü bozuk pek çok insan hem hafif hem de estetik gözlük camlarına kavuştu. Buluş uluslararası alanda kabul görerek Amerika'da 1973 yılının 100 en büyük teknik buluşlar listesine girdi. Margo Faultisch, buluşundan hareketle 300 çeşit optik cam daha üretti ve 40 adet patente sahip oldu.
  • Elektrikli Su Isıtıcısı (Ida Forbes)
  • Kök Hücre İzolasyonu (Ann Tsukamoto)
  • Portatif Yazlık Ev (Nettie Rood)
  • Zigzag Dikiş Makinesi (Helen Blackhard)
  • Medikal Şırınga (Letitia Geer)
  • Perma Makinesi (Marjorie Joyner)
  • Lokomotiflerde ses kirliliğini önleyici sistemi ilk tasarlayan ve üretime geçiren. (Mary Walton).
  • Işık Yansıtmayan Cam (Katherine Blodget)
  • Evde Uygulanabilen Diyabet Testi (Helen Free)
  • Mutfak Mikseri Ve Buzdolabı Kapağının İçindeki Rafları (Lilian Moller)
  • Denizaltı Lambası Ve Teleskopu (Sara Mather)
  • Sutyen (Marie Tucek)
  • Taşınabilir bisiklet (Elena Carli ve Sigridur Heimdottir)
  • Bitkisel Mürekkep (Desiree Perlea Parascan)
  • Araba park etme kumandası (Marina, Rita, Lisa, Sarah Veronisi)
  • Ayak masajı cihazı (Alessandra Berlinghieri)
  • Sesle hareket eden bilgisayar (Martine Kempf)
  • Ekolojik çöp makinesi (Maria Teresa Bricchi)
  • Damlatmayan bardak - haberman biberonu (Mandy Haberman)
kaynak: http://www.kadinvekadin.net/galeri/kadinlarin-icadi

Hiç yorum yok:

İlgili Yazılar

Related Posts with Thumbnails